Termenul de alopecie se refera la pierderea foliculilor pilosi (firelor de par) de pe una sau mai multe zone ale corpului.

Fiecare persoana pierde zilnic in jur de 100 de fire de par. Acesta cadere nu este totusi sesizata de pacient datorita faptului ca firele de par sunt imediat inlocuite de altele noi. In cazul persoanelor cu alopecie, firele de par nu vor fi inlocuite de unele noi.

Fazele ce crestere ale firului de par

Cresterea firelor de par se desfasoara de-a lungul unui ciclu ce dureaza in medie 3 – 4 ani. Acesta cuprinde urmatoarele faze:

  • Anagen- faza de crestere propriu-zisa. Dureaza intre 3 si 7 ani (variaza in functie de regiunea anatomica).
  • Catagen – este o faza de tranzitie. Dureaza intre 1 si 3 saptamani. In aceasta etapa procesul de crestere incetineste sau se opreste.
  • Telogen – firul de par cade spontan la sfarsitul acestei faze. Dureaza in medie 3-4 luni.

Mezoterapie

Mezoterapia este o procedura minim invaziva care are rol in stimularea cresterii parului atunci cand tratamentul vizeaza scalpul. Are utilitate in tratamentul caderilor difuze ale parului precum efluviul telogen si consta in injectarea multipla a zonelor afectate cu substante stimulante precum bepan-thenol, cafeina, pentoxifilina, minoxidil, etc. Cum decurge procedura? In urma consultatiei medicul stabileste diagnosticul si decide tipul de substante care sunt necesare pentru tratament.

Se poate aplica crema anestezica pentru confortul pacientului, apoi substantele sunt injectate in zonele afectate prin diverse metode, plecand de la o scarificare (zgariere) usoara a epidermului care sa permita patrunderea progresiva a substantelor in cateva minute, injectare directa a unor cantitati mici in puncte multiple in stratul mijlociu al pielii sau injectare mai produnda cu un ac foarte subtire. Este nevoie de mai multe sedinte, repetate la intervale de cateva saptamani,urmate de sedinte de intretinere, mai ales atunci cand se doreste un efect anti-imbatranire.

Pacientii isi pot relua activitatile imediat dupa procedura. Pot aparea mici vanatai si umflaturi tempo-rare care se reduc in cateva zile. Este nevoie de aplicarea de creme de fotoprotectie pentru a evita pigmentarea. Pacientii sunt sfatuiti sa evite alcoolul si medicamentele care subtiaza sangele inainte si dupa procedura. 

PRP sau terapia vampir

Tratamentul este utilizat pentru a stimula cresterea parului prin inducerea factorilor de crestere interni dupa injectarea unui amestec de plasma proprie si plachete sangvine obtinute din sangele venos propriu recoltat si centrifugat in prealabil. 
 
Presupune injectii multiple superficiale si putin dureroase la nivelul scalpului. Este o procedura foarte bine tolerata si fara reactii adverse serioase. Pot aparea roseata, usoara umflatura, vanataie sau dureri de cap usoare care se remit foarte rapid dupa procedura. 
 
Tratamentul poate fi folosit pentru alopecia androgenetica, alopecia areata si ca ultima solutie in alopeciile cicatriciale. Este nevoie de 6 sedinte in medie pentru a obtine rezultate – 3 sedinte lunare si apoi in 3 la fiecare 2 luni – urmate de 2-3 sedinte de intretinere in fiecare an.
 
Contraindicatii
  • Epilepsia
  • Reactii alergice la anticoagulanti (citratul de sodiu)
  • boli infectioase acute

Injectii cu steroizi (triamcinolon)

Corticosteroizii sunt derivati hormonali sintetici folositi frecvent sub forma de lotiuni si solutii in alopecii inflamatorii precum cele din dermatitele alergice, iritative, atopice, psoriazis, alopecia areata, lupus.

Corticosteroizii injectabili sunt tratamentul de electie pentru alopecia areata, cadere a parului cu baza inflamatorie, autoimuna care apare in placi rotunde la nivelul scalpului, complet lipsite de par. Ei reduc local inflamatia si permit reluarea ciclului normal al parului in zonele afectate. Injectarea se face in mai multe puncte si este moderat dureroasa. Este nevoie de 2-4 sedinte pentru a induce remisiunea. Atentie, administrarea pe termen lung, nesupravegheata de dermatolog, poate duce la subtierea pielii si infectii locale. 

TARIFE

– Consultatie dermatologica – 170 lei
Consultatie dermatologica in vederea efectuarii de interventii – 240 lei
– Control dermatologic – 100 lei
– Interpretare analize – 60 lei
– Anestezie topica (crema) – 20 lei

Tratament caderea parului
Tricoscopie cu stocare (analiza fir de par si scalp) – 220 lei
Tratament triamcinolon (fiola 1ml) – 120 lei
Mezoterapie scalp – 670 lei
Tratament Terapia vampir – 1 sedinta, 1 zona – 700 lei
Tratament Terapia vampir – 4 sedinte, 1 zona – 2240 lei