Terapia cu ventuze a fost discutată mai întâi în manuale medicale vechi din lumea occidentală și a fost descrisă ca o practică medicală folosită de egipteni. Terapia cu ventuze este o formă alternativă de medicină și este, probabil, mai bine cunoscută ca medicina tradițională chineză, la fel cum este și acupunctura.

Terapia se folosea cu ajutorul unor coarne goale de animale și.a fost o metodă utilizată pentru a trata mușcături de șarpe și leziuni ale pielii. Se presupune că această metodă elimină toxinele din corp. Aplicarea ventuzelor de-a lungul anilor a evoluat de la utilizarea coarnelor de animale la ceașca de bambus și apoi la ceașca de sticlă, așa cum se folosește și astăzi. Ventuzele de terapie pot fi.de asemenea fabricate din materiale de lut și.de silicon care pot rezista expunerii la temperaturi ridicate în timpul procesului de încălzire.

Ce este terapia cu ventuze?

Ideea de bază care se află în spatele terapiei cu ventuze este de.a plasa cupe de sticlă sau cupe de silicon pe pielea pacientului pentru a crea un vid, astfel încât sângele este atras la suprafața pielii în anumite părți ale corpului care au nevoie de vindecare. Chinezii practicieni tradiționali discută diferite zone, sau meridiane, ale corpului care sunt folosite pentru a transfera energia. Ei cred că fiecare organism are douăsprezece meridiane diferite și tratamentul poate fi aplicat fiecărui meridian pentru o multitudine de motive.

Deși folosită de mai multe civilizații și culturi, independent una de alta, terapia cu ventuze a rămas cunoscută ca fiind o practică tradițională chinezească, fapt datorat utilizării ei și astăzi în zona asiatică, dar și a filosofiei ce stă la baza ei. Ca toate celelalte terapii și practici tradiționale chinezești, scopul principal este de.a ajuta fluxul energetic Qi.să fie deblocat și să poată circula liber prin corp, pentru a asigura buna sa funcționare și starea de sănătate. Apariția unor blocaje energetice s-ar traduce prin apariția bolii, spun cei care promovează această terapie.

Cum funcționează terapia cu ventuze?

Terapia constă în aplicarea, de obicei pe spate, a unor ventuze (recipiente mici realizate din sticlă, plastic, bambus, ceramică sau metal), care sunt poziționate în funcție de meridianele energetice. În general sunt preferate cele din sticlă pentru că sunt mai practice și permit terapeutului să vadă ce se întâmplă cu pielea pe parcursul tratamentului.

De obicei ventuzele sunt încălzite înainte de a fi aplicate, cu ajutorul unei bețișor cu bumbac (sau alt material inflamabil), care se înmoaie în alcool, apoi se aprinde, se introduce în ventuză și se poartă în jurul pereților interiori ai ventuzei. Arderea acestuia absoarbe oxigenul din ventuză și ajută la crearea vacuumului atunci când este aplicat pe piele, favorizând și aderarea acestuia la piele. Sunt puse câteva ventuze (nu există un număr standard), iar pacientul rămâne o perioadă de timp cu ele pe spate (între 5 și 10 minute).

Pielea începe să se „umfle” și să.se înroșească în interiorul ventuzei, ca urmare a sucțiunii exercitate de aceasta. După îndepărtarea ventuzelor, pe piele rămân semne vinete, pentru că vacuumul creat determină ruperea vaselor capilare.

Prin sucțiunea creată asupra pielii, terapeuții susțin că ventuzele ar favoriza deschiderea porilor, ar antrena eliminarea toxinelor din organism și.ar stimula echilibrarea forței vitale Qi prin îndepărtarea blocajelor energetice. 

Mecanismul de aplicare descris mai sus se referă la terapia cu „ventuze uscate”, dar există și o a doua versiune a metodei. Este vorba de „ventuzele umede”, iar tehnica presupune ca pielea să fie mai întâi înțepată, apoi să fie aplicate ventuzele. 

Tipurile de terapie cu ventuze

Au fost utilizate trei metode tradiționale de terapie cu ventuze. Aceste metode includ terapia uscată, terapia umedă și terapia cu masaj.

Terapia uscată

În timpul unei sesiuni de terapie cu ventuze uscate, paharul sau vasul de sticlă este aprins cu ajutorul unei substanțe inflamabile, cum ar.fi alcoolul sau ierburile. Focul începe să iasă, iar terapeutul plasează paharul de terapie pe suprafața pielii pacientului.

Pe măsură ce vasul de terapie se răcește, creează un vid sau o aspirație. Pielea se va ridica în paharul de sticlă și.va începe să se înroșească. În mod tipic, aceste pahare de sticlă sau silicon sunt fixate pe loc timp de până la trei minute. Dar unele tratamente necesită perioade mai lungi și pot dura până la douăzeci de minute.

Cupa uscată produce o cantitate mică de presiune. Cupele sunt mai potrivite pentru a fi utilizate pe țesuturile mai moi, astfel încât se permite o etanșare sigură și strânsă împotriva pielii. Pielea poate fi de asemenea lubrifiată, astfel încât paharele să poată fi deplasate de la o zonă la alta.

Terapia umedă

Ventuzele umede produc o aspirare mai ușoară sau un vid și pot fi de asemenea menținute pe o perioadă de până la trei minute, la fel ca ventuzele folosite în terapia uscată. Cu toate acestea, în timpul unei sesiuni de terapie cu ventuze umede, terapeutul va face mici tăieturi pe pielea pacientului, de obicei folosind un bisturiu sterilizat, și apoi va efectua o.a doua sesiune de terapie cu ventuze pentru a scoate o parte din sânge. Poate dura până la zece zile pentru ca pielea pacientului să revină la normal după o sesiune de terapie cu ventuze umede. Este important ca pielea să fie curățată înainte și după o sesiune de terapie umedă, astfel încât orice risc de infecție să poată fi evitat.

Terapia umedă este o formă de înlăturare a sângelui și este utilizată pentru a elimina sângele stagnat, expulza căldura și pentru a oferi o ameliorare a durerii. Este imperativ ca mediul în care se efectuează terapia umedă să fie curat și sterilizat pentru a preveni infecția la locurile de tratament.

Terapia cu masaj

În timpul terapiei cu masaj, terapeutul poate deplasa cupele și.le poate mișca în mai multe zone pe piele, fiind astfel recunoscută ca o formă de terapie de masaj. Masajul cu ventuze a fost, de asemenea, folosit pentru scăderea în greutate și reducerea celulitei. Cupele de terapie cu silicon sunt folosite mai degrabă pentru această formă de terapie deoarece aceste cupe sunt mai moi și mai flexibile, ceea ce le face să alunece mai ușor pe corpul pacientului.

Prin metoda terapiei cu ventuze, pielea, țesutul și mușchii sunt trași în sus pentru a spori circulația și pentru a oferi o gestionare a durerii.

Terapia prin masaj utilizează, de asemenea, uleiuri diferite, astfel încât paharul să poată aluneca cu ușurință pe spatele pacientului. 

Beneficiile terapiei cu ventuze

masaj ventuze terapie ventuze
  • îmbunătățește circuitul sangvin
  • îmbunătățește imunitatea organismului prin eliminarea toxinelor
  • reduce inflamațiile
  • calmează sistemul nervos
  • elimină blocajele și nodulii din țesuturi
  • relaxează
  • îmbunătățește starea generală de sănătate și buna-dispoziție

Terapia cu ventuze oferă mai multe avantaje, printre care și faptul că ajută la promovarea fluxului sanguin și la creșterea circulației sângelui la nivelul mușchilor și țesuturilor, la aprovizionarea cu oxigen a celulelor, la înlăturarea nodurilor și.la eliberarea și scurgerea excesului de fluide și toxine. Terapia cu ventuze se bazează pe convingerea că folosirea aspirației sau a vidului pe anumite puncte ale corpului unui pacient poate ajuta la eliminarea obstrucțiilor în căile energetice naturale din interiorul corpului și, prin urmare, la vindecarea bolilor.

Variațiile tehnicii, cum ar fi terapia umedă, în care pielea este înțepată pentru a elimina o cantitate mică de sânge toxic și alte substanțe nocive din organism, poate ajuta la prevenirea și tratarea bolilor. Atunci când sunt combinate cu acupunctura, acele sunt introduse mai întâi în pielea pe care se plasează ventuzele și este cel mai adesea urmată de terapia cu masaj.

Terapia cu ventuze de astăzi este efectuată în condiții medicale sterile, ceea ce o face destul de sigură. Majoritatea pacienților nu suferă nici-un disconfort major, dar terapeuții ar putea oferi anestezie locală la cererea pacientului. Echipamentul utilizat este sterilizat cu grijă sub presiune și temperatură ridicată.

Ulterior, terapeutul ar putea efectua masaj de bază sau hidratare pe locul în care s-au folosit ventuzele, pentru a reduce posibilitatea apariției de vânătăi. În cazurile în care trebuie administrate ventuze umede, terapeutul acoperă zona cu medicamente antiseptice și efectuează o bandajare corespunzătoare pentru a asigura vindecarea rapidă. Aceste precauții reduc foarte mult șansele de infecții.

Efectele terapiei cu ventuze

După utilizarea metodei de terapie cu ventuze, este obișnuit să constatăm că vânătăi mici sau roșeață vor rămâne pe zonele tratate ale corpului, cel mai frecvent pe spate. Acest lucru se datorează faptului că tot sângele este forțat la suprafața pielii. Se crede că dacă există prezența unei cantități mai mari de toxine în corpul unui individ, atunci roșeața va.fi mai profundă și mai vizibilă. Cu toate acestea, cu.cât există mai puține toxine prezente în organism, cu atât individul va experimenta o cantitate redusă de efecte vizibile de la utilizarea metodei cu ventuze.

Alte reacții adverse datorate acestei metode includ disconfort ușor, vânătăi, arsuri și infecții ale pielii. Înainte de a începe orice terapie care implică ventuzele, este foarte recomandat ca pacientul să vorbească cu.un medic sau terapeut despre beneficiile și riscul de efecte secundare.

Terapia cu ventuze este o procedură relativ sigură atât timp cât este efectuată de un profesionist instruit în domeniul sănătății, care are experiență în această practică.

Ce trebuie luat în considerare înainte de a opta pentru terapia cu ventuze?

Înainte de orice sesiune de terapie, pacientul va discuta cu terapeutul orice preocupări pe care le-ar putea avea, precum și.de ce trebuie să facă terapia cu ventuze. Terapeutul va întreba despre tipul de durere pe care pacientul îl are și unde este localizată, astfel încât să poată pune paharele în zonele cele mai benefice pentru a ajuta la ameliorarea durerii.

În funcție de condițiile și de motivele pentru care pacientul primește terapia, terapeutul va determina cât.de multe cupe să folosească și.cât timp trebuie să plaseze fiecare cupă. Timpul pentru fiecare cupă poate varia între cinci și zece minute, în funcție de severitatea afecțiunii.

În timp ce ventuzele pot produce mai multe vânătăi și umflături pe suprafața pielii, procedura este relativ nedureroasă. Semnele care apar după o sesiune de terapie pot dura de.la câteva zile până la câteva săptămâni. Vânătăile nu sunt cauzate de nici o formă de traumă brută. Prin urmare, nu ar trebui să fie dureroase.

Când paharele sunt aplicate pe piele, pacientul poate simți o senzație de piele strânsă sau trasă, deoarece pielea este atrasă în ceașcă. Dacă această senzație de tragere cauzează orice durere, atunci este recomandat ca pacientul să notifice terapeutul imediat, astfel încât tehnica pe care o utilizează poate fi ajustată după cum este necesar, și pentru a oferi un nivel sporit de confort și.a induce relaxarea în timpul sesiunii.

Terapia cu ventuze este ideală pentru cei care doresc a îmbunătăți fluxul lor de energie, să încurajeze detoxifierea corpului, să amelioreze durerea, să relaxeze mușchii tensionați, sau să încurajeze relaxarea. Cu toate acestea, dacă pacientul potențial este predispus la sângerare cu ușurință sau este vorba despre o femeie însărcinată, atunci nu este recomandat ca.o formă alternativă de tratament.

Contraindicații ventuze

Tratamentul cu ventuze este interzis în cazul gravidelor, persoanelor cu boli dermatologice sau cu fragilitate vasculară, tulburare de coagulare și alcoolism, celor care suferă de hemoragii, hipertensiune, afecțiuni ale pielii sau boli psihice.

  • în timpul sarcinii
  • infecții
  • în cazul unor afecțiuni precum dermatite
  • arsuri
  • decolorare a pielii
  • probleme cardiace
  • leucemie
  • piele hipersensibilă