Dermatoscopie si cartografierea alunitelor

Analiza microscopica, urmarirea digitala si tratamentul alunitelor
Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni in general de culoare bruna, dar posibil si de culoarea pielii sau rosiatice, care pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales in zonele expuse la soare, in egala masura la barbati si femei.
Alunitele pot fi mostenite (congenitale) sau dobandite in cursul vietii.
Expunerea la soare sau alte surse de lumina UV pot predispune la aparitia alunitelor prin mecanisme care nu sunt complet intelese.

DESCRIERE PROCEDURA

Analiza microscopica, urmarirea digitala si tratamentul alunitelor
Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni in general de culoare bruna, dar posibil si de culoarea pielii sau rosiatice, care pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales in zonele expuse la soare, in egala masura la barbati si femei. Alunitele pot fi mostenite (congenitale) sau dobandite in cursul vietii. Expunerea la soare sau alte surse de lumina UV pot predispune la aparitia alunitelor prin mecanisme care nu sunt complet intelese.

Majoritatea alunitelor sunt inofensive, chiar daca sunt traumatizate, rupte, zgariate atata timp cat se vindeca intr-o perioada scurta de timp si nu isi schimba forma, culoarea, structura. Motivul tuturor campaniilor de constientizare asupra riscului de melanom avand punct de plecare alunitele porneste de la o celula numita melanocit (celula responsabila de coloratia normala a pielii prin productia de melanina sau pigment). Alunitele sunt, de fapt, aglomerari de astfel de celule / melanocite la diferite niveluri ale pielii. Celulele / melanocitele din alunite sunt absolut normale, simetrice, ordonate. Din acest motiv alunitele vor aparea pe piele sunt forma unor mici pete brune de forma si culoare relativ regulate.

Melanomul, pe de alta parte reprezinta o aglomerare de celule / melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme si dimensiuni variabile, distribuite haotic, care inlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va aparea ca o pata de forma si culoare neregulate, care creste relativ rapid.

Acum o sa intelegeti mai bine logica criteriilor ABCD – A- asimetrie, B (eng. Border) – margini neregulate, C – culoare neregulata, D – diametrul mai mare de 6 mm, (sugestie: o alunita suspecta va creste relativ rapid, chiar daca nu ajunge sa aiba 6 mm; o alunita mai mare de 6 mm poate fi perfect normal pe de alta parte, deci considerati suspecta o crestere rapida).

Dermatoscopia

Analiza microscopica, pana la o magnificare de 40 ori, a alunitelor permite evaluarea in detaliu a celulelor / melanocitelor si a modului in care sunt aranjate. Este nevoie de medici dermatologi cu experienta in domeniu pentru a obtine un diagnostic cat mai precis.

Cartografierea

Analiza microscopica si urmarirea digitala a alunitelor (molemapping)- specialistul dermatolog examineaza pacientii “din crestet pana in talpi”, identifica alunitele ce trebuie analizate, le pozeaza cu ajutorul unei camere performante, iar apoi realizeaza o cartografiere a acestora. Cu ajutorul unui video-dermatoscop de ultima ora alunitele sunt analizate microscopic. Tehnologia permite o microscopie de suprafata si profunzime mica si observarea eventualelor atipii sau a grupurilor de celule care se comporta anormal, acestea putand reprezenta arii cu potential malign. Avantajul deosebit al tehnicii este acela ca alunitele pot fi reanalizate dupa o periada stabilita.

Tratamentul alunitelor

Majoritatea alunitelor nu au nevoie de nici un tratament. Unele alunite, in special cele proeminente, chiar daca sunt normale, tipice, pot fi inlaturate din considerente estetice sau pentru ca sunt frecvent traumatizate, zgariate, lovite, taiate la barbierit.

Cele atipice pot fi doar urmarite, preferabil atat clinic cat si microscopic sau excizate (chirurgie dermatologica). Excizia este o procedura chirurgicala minora care va fi realizata sub anestezie locala (injectie). Pentru confortul dumneavoastra putem folosi anestezie prealabila cu crema. Medicii nostri dermatologi au pregatire deosebita si experienta in chirurgia pielii ceea ce va duce la o experienta placuta in clinica. Aparatura si consumabilele sunt de cea mai buna calitate si va vor fi prezentate la cerere inainte de interventie. Procedura va fi una de scurta durata urmata de pansamente si o evaluare dupa cateva zile. Alunita va fi trimisa pentru analiza histopatologica in vederea diagnosticului final.

TARIFE

Consultatii

– Consultatie dermatologica – 170 lei
– Consultatie dermatologica in vederea efectuarii de interventii – 240 lei
– Control dermatologic – 100 lei
– Interpretare analize – 60 lei
– Anestezie topica (crema)- 20 lei
– Dermatoscopie (fara stocare) – 70 lei (se adauga pretul consultatiei sau controlului dupa caz)

Cartografierea alunitelor

– Molemapping 1-5 leziuni – 250 lei (Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare. Pretul consultatiei este inclus)
– Molemapping 6-10 leziuni – 310 lei (Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare. Pretul consultatiei este inclus.)
– Molemapping 11-20 leziuni – 420 lei (Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare.Pretul consultatiei este inclus.)
– Molemapping 21-30 leziuni – 530 lei (Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare.Pretul consultatiei este inclus.)
– Molemapping 31-40 leziuni – 600 lei (Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare.Pretul consultatiei este inclus.)
– Control molemapping 1 – 5 leziuni – 150 lei (este inclus pretul controlului)
– Control molemapping 6 – 10 leziuni – 180 lei (este inclus pretul controlului)
– Control molemapping 11 – 20 leziuni – 210 lei (este inclus pretul controlului)
– Control molemapping 21 – 30 leziuni – 290 lei (este inclus pretul controlului)
– Control molemapping 31 – 40 leziuni – 340 lei (este inclus pretul controlului)

 Tuturor procedurilor li se adauga si costul consultatiei realizata de un medic specialist!